En svårighet med att ta debatten med rasisterna på nätet är att de likt en sekt har ett eget språk där ord laddats med andra betydelser än vad man är van vid. Jag har själv erfarenheter från Jehovas Vittnen och där jobbar man metodiskt med att isolera medlemmarna från övriga samhället genom att skapa egna laddade ord. Pratar man med ett vittne om FN exempelvis så kommer vittnet tro att man pratar om Satan. Så är det att prata med de här rasisterna också. Det är således inte konstigt att de ofta skriver saker som ”definiera ordet arbete” etc. De har upphört att prata samma språk som övriga befolkningen, och det gör att de känner sig mer trygga att umgås med andra i samma situation som de själva, vilket bara isolerar dem ännu mer från samhället. Det finns stora vinningar för den organiserade rasismen att låsa in sina anhängare på detta viset. Det blir svårt för de drabbade att ta sig ur situationen för att man har köpt mer och mer av den här absurda verklighetsbeskrivningen. Ni som sett dokumentären om Scientologerna kan se att de gör på samma sätt. Den intressanta skillnaden är att det inom sekter finns en ledning som ligger bakom de här processerna, men inom den rasism som sprids som ett zombievirus på nätet verkar det ske väldigt organiskt, med ett gäng sajter som knytpunkter.

Men hur pratar man med en sektmedlem? Hur får man denne att våga erkänna att vi inte har gamla alien-spöken inom oss? Och är det med dessa metoder vi kan bekämpa rasismen som förtär innanmätet på de stackare som blivit ilurade dessa villfarelser?