När jag var liten i Sveriges huvudstad Stockholm så hade de på leksaksbutiken Stor & Liten inne i Gallerian ett akvarium med ett Playmobil-sjörövarskepp som det även var fiskar i.
Detta triggade onekligen mitt ha-begär, men jag var inte ett sådant barn som bad om saker, för jag visste att pengar inte direkt var något vi hade i överflöd. Dels var Playmo redan då en dyr leksak, och dels så är det ett stort ansvar att ha hand om levande djur.
Nu, nästan 40 år senare och i egenskap av att vara småbarnsförälder, kan jag använda mitt barns intressen som alibi för mina egna.
För ungefär tre veckor sedan så köpte vi sonika ett akvarium, cirka 60 liter. Fyllde det med substrat och växter. På köpet fick vi med oss lite alger och några väldigt små snäckor.
Vi döpte två av snäckorna till Perry (efter näbbdjuret Perry i Finnas & Ferb) och Gerry (Svamp-Bobs tama snäcka).
Två veckor efter köpet och karet stått till sig så att bakterier och andra vattenvärden var bra, så introducerade vi ett gäng olika tetror, guppys och malar. Alla rätt små. Malarna kommer bli runt 5 centimeter när de blir som störst (Okej, risken är att de blir 7 centimeter. Butiken sa att det var lugnt, men när jag läst på diverse forum så verkar det som att butikerna inte alltid har superkoll. MEN med det sagt så har han jag handlar av själv en massa akvarier hemma hos sig privat).
Guppysarna och malarna gör ett rätt bra jobb med att hålla algerna borta och vi har börjat byta cirka 15 liter vatten en gång i veckan.
Växterna verkar må bra. För några dagar sen la vi till flytväxter och spikymossa som lär vara bra på att dra i sig överflödig näring (fiskbajs. Reds anm).
Jag är rätt sugen på att skaffa sex stycke amanoräckor också, för de kommer kunna äta de alger som fiskarna inte äter, men risken är att de äter upp de algerna som fiskarna faktiskt äter.
De flesta säger att räkor är svåra att hålla, samtidigt som de säger att de är toppen. Så jag vet inte.
Det är nåt skumt med etiken här. Jag kan lätt äta 25 stycken räkor en fredag pga bor på västkusten, men att 6 stycken räckor jag håller som husdjur skulle fara illa gör mig direkt illa till mods.

Verkligheten är inte svartvit, och vi människor är komplexa. Om det nu räknas som komplext att inte äta sina husdjur, men ändå äta norsk lax.
Vad vet jag. I det här universumet så är det på det här viset åtminstone. I andra varianter av universum kanske det är annorlunda. Kanske har jag redan de där räkorna där. Alla variationer är möjliga.

Här är en film som jag gjort med fiskarna.