Vilka Star Wars-filmer en gillar kan verkligen göra folk sjukt sura och dessutom har stora delar av fandom tagits över av incels. Sjukt tråkigt, så klart och otäckt banalt hur populärkultur idag kapas för att göra politiska radikala glidningar högerut i blink-blink-gråszonen där man gömmer sig bakom semantik, ”Vadå, jag har inte sagt något misogynt” etc.
Störigt och potentiellt farligt för demokratin när diskursen banaliseras.
Nu gillar jag ju populärkultur och särskilt Star Wars. Jag gillar också något annat som ägs av Disney, nämligen Marvel. Marvel-filmerna framhålls gärna i kampanjen mot Lucas films VD Kathleen Turner (kvinna) som så mycket bättre, och att Kevin Feige (man) är en mycket bättre filmproducent, med UNDANTAGET för Captain Marvel (kvinna) som en film som hatas av samma fandom som hatar de nya Star Wars-filmerna med Rey (kvinna), och Rose (kvinna), vars skådespelare blev så hårt ansatt i social media att hon inte kunde ha kvar sina konton. Alltså, det är inte skådisarna som bestämmer hur filmerna blir …

I alla fall, hur står då sig Marvel-filmerna? Är de verkligen bra? Jag är uppvuxen med serierna och har dessutom Spider-Man tatuerad på min ena axel, SAMT har jobbat med flertalet Marvel-tidningar i mina dar (samt DC, men vi behöver inte nämna DC på min blogg om vi inte pratar om Vertigo eller Watchmen). Okej, vi kan nämna DC lite grand, och det är Aquaman-filmen (man) som fandomet framhåller som så mycket bättre än Captain Marvel, trots att den är en långtråkig osammanhängande CGI-gröt.

För att göra det här mer som en Watchmojo-youtube-video, tänker jag inte komma till själva Marvel-listan ännu, utan börja med Star Wars-listan för att värma upp er och för att ge er nån form av uppfattning kring den korrekta kvalitetsordningen (kvalitet är ett vagt begrepp. Här handlar det mer om rätt känslomässiga uppskattning av de olika filmerna, därför kan en film med högre betyg komma längre ner på favorit-skalan, så twittra mig inte om detta).

STOPP STOPP! Vi börjar med The Mandalorian, för den listan hade jag redan lättillgänglig, och jag vill att min blogg ska vara just lättillgänglig.

Mandalorian säsong 1-betyg
Avsnitt, betyg
1, 9
2, 9
3, 9
4, 4
5, 7
6, 8
7, 9
8, 10

(lite inkonsekvent att använda en 10-gradig skala för The Mandalorian, men det passar sig bättre av nån anledning)

Som ni ser så var det en rätt stabil säsong. Jag gillade verkligen den här TV-serien även om den är extremt enkel manusmässigt och att jag många gånger i min profession som manusredaktör hade velat tweaka en hel del några varv till. Serien lider dessutom av att den har ett gäng kassa skådisar, men det är inte en anledning till att trakassera dessa. De är bara felcastade.

Star Wars då rå …. 5 solar är bäst. Inga solar är sämst.

1. A New Hope 5 solar av 5
2. Empire strikes back 5 solar
3. Return of the Jedi 5 solar
4. Force awakens 5 solar
5. The Rise of Skywalker 4 solar
6. The Last Jedi 4 solar 
7. The Phantom menace 5 solar
8. Attack of the of the Clones 4 solar
9. Revenge of the Sith 3 solar
10. Rogue One 2 solar
11. Solo 2 solar
12. Caravan of Courage 3 solar
13. Battle for Endor 3 solar
14. Holiday Special 0 solar

Som ni ser är min lista korrekt.

Nu över till Marvel, och jag kommer bara köra med MCU, så Blade, de olika Punisher-filmerna, diverse Spider-Man-rullar och X-Men, Fantastic For etc kommer inte vara med. Inte heller Howard the Duck, även om jag fått många mail om just den filmen. Netflix-serierna går också bort, även om jag tycker att första säsongen av både Daredevil (anledningen till att jag skaffade Netflix) och Punisher var riktigt bra.

HÄR ÄR MCU-LISTAN FÖR DIG SOM FUSK-SCROLLADE IGENOM TEXTEN OVAN!!

1, Captain Marvel, 4

2, Captain America: The Winter Soldier, 4

3, Captain America: Civil War, 3

4, Guardians of the Galaxy, 3

5, Marvel’s The Avengers, 3

6, Spider-Man: Homecoming, 3

7, Avengers: Infinity War, 3

8, Thor: Ragnarok, 3

9, Avengers: Endgame, 3

10, Iron Man, 3

11, Captain America: The First Avenger, 2

12, Black Panther, 2

13, Iron Man 3, 2

14, Ant-Man, 2

15, Avengers: Age of Ultron, 2

16, The Incredible Hulk, 2

17, Guardians of the Galaxy Vol. 2, 2

18, Iron Man 2, 1

19, Thor, 1

20, Thor: The Dark World, 1

Doctor Strange (orkade inte se klart)

Ant-Man and the Wasp (har ej sett)

Spider-Man: Far from home (har ej sett)

Som ni ser enligt den här korrekta listan är inte MCU-filmerna bättre än Star Wars. De är bara fler, vilket kan misstas för bättre.