Disclaimer: Jag jobbar inte inom brandförsvaret, så jag kan inte alla facktermer. Jag tycker att alla människor är lika mycket värda etc, krig är krig, fred är fred.

Jag tänkte dela med mig av några tankar om tre av de totalt fem brandstationerna som ingår i temat Lego Town. De två sista äger jag inte (ännu …), så de får tas upp vid ett senare tillfälle.

6382: Fire Station (1981)
Mitt första Lego set fick jag när jag var två år och det var brandstationen (set nr 6382) från 1981, så redan då blev jag hooked på dels Lego och dels brandförsvars-tematiken.
Jag har raserat och byggt upp det här setet hur många gånger som helst, och under min barndom utgjorde de röda klossarna själva bulken i min Lego-låda (singularis, sjukt jag vet), som jag byggde andra grejer av. De vita fönstren och den snygga vita dörren, som länge var den enda dörren jag hade, är dessutom perfekta för att bygga typiskt svenska röda hus.

För mig är den här brandstationen perfektion, men det kanske har att göra med dess relation till mig och nostalgi.

Låt oss titta lite på det. Själva byggnaden är ett stabilt bygge. Det känns som ett hus och inte som en kuliss, vilket en del sets kan kännas som.
De två garagen med portarna som går att dra upp och ner påminner mig om de som fanns på pappas jobb när jag var liten. Han jobbade på däckverkstad.
På bottenvåningen finns en reception/datacentral med den snygga klassiska blå datorn. Och på ovanvåningen bakom persiennerna finns ett vilorum för brandmännen.

Vi får två fordon med setet. En mindre bil som har vattenslang på rulle, och en större som också har vattenslang på rulle, samt en lucka på sidan där paneler med reglage och knappar döljer sig. Den större brandbilen har även en stege som går att förlänga.

Brandsoldaterna har enkla svarta kläder med svarta hjälmar. Receptionisten/sambandscentralpersonen är enkelt, men smakfullt klädd med tidstypisk frisyr.

Det ingår även ett träd och några blommor. Basplattan har en svaghet och det är att den är gjord som tre parkeringsplatser, vilket gör att receptionen i mitten inte har några pluppar på golvet, vilket gör det svårare att ställa minifigurer och annat där. Den här formen av platta används för alla tre brandstationer i det här inlägget.

Ett problem med setet är att klistermärket på huset går över flera klossar, vilket jag och andra barn tog sönder, så det är ovanligt att hitta setet begagnat med intakt klistermärke. Jag har en replica-sticker på mitt set numera. Jag hade dessutom tappat bort en del av klossarna som är för garagefunktionen, men i början av 00-talet köpte jag ett extra set från en god vän till mig, så stationen har varit komplett länge.

 

6385: Fire House-I (1985)
Fyra år senare så kom set 6385 ut. Jag hade inte det som barn, utan köpte det för nåt år sen först. Stationen påminner mycket om det förra.
Det saknar vilorum och sambandscentralen är flyttat till ovanvåningen. Av nån anledning är alla fönster neutralt transparenta, utom de utskjutande på ovanvåningen som är transparent blå.
Setet har ett torn där man kan hänga vattenslangarna för torkning. Det här tornets design är lätt att applicera på set 6382, vilket jag kan rekommendera, för torn är coola och mäktiga, samt inger respekt.

Fordonen är nästan likvärdiga det förra setets, men den mindre bilen är lite sämre för den saknar slang på rulle. Den större brandbilen är också något enklare än sin föregångare, men ser fortfarande rätt realistisk ut.

Brandsoldaterna har samma uniform som tidigare, men de har vita hjälmar istället för svarta. Som barn tyckte jag att det här såg extremt modernt och snygg ut, men idag föredrar jag de svarta hjälmarna. Lego har dock under senare år släppt vinröda hjälmar som jag kan rekommendera att man använder tillsammans med de här klassiska uniformerna.
Personen som inte är en brandsoldat har mer vardagliga kläder, så denne kan antingen  jobba i sambandscentralen eller vara nån som kanske behöver hjälp.

Vi får några blommor med setet, men inget träd.

Det här setet är ju snyggt som fan. Byggnaden är lite tuffare än den tidigare, men fordonen är lite sämre.

6389: Fire Control Center (1990)
Fem år senare kom detta set ut som jag minns som ultramodernt. Jag köpte det först för några veckor sen.
Byggnaden återanvänder samma grundform som de två tidigare stationerna, men det ena garaget är något djupare för att få plats med den större brandbilen. Stationen har dessutom en plattform på taket som helikoptern som ingår kan landa på.
Den nedre våningen är öppen i mitten, vilket är lite skumt, men det möjliggör parkering av ett tredje fordon, eller genomfart. Nu är alla fönster i samma transparenta nyans, även för fordonen, vilket jag tycker är ett korrekt beslut från Legos sida.
Helikoptern har en väldigt typisk design för sin tid, men är lite mer robust än vad den kanske ser ut att vara på bild. Designen för helikopterplattan går att applicera på de två tidigare stationerna, men på bekostnad av takfönstren.

Den mindre brandbilen är mer åt jeephållet och den har slang på rulle, vilket jag alltså tycker är viktigt och kul, för det är något mer att leka med. Den har en designbrist som jag kommer ta upp i stycket om minifigurerna.
Den större brandbilen är för mig vad som säljer det här setet. Fordonet ser ut som nåt slags rymdskepp nästan! Och den har luckor man ska öppna för att fälla ut slangen på rulle, vilket är extra kul att leka med. Vattenkanonen har dock en tendens att falla av hela tiden, för den sitter inte fast särskilt väl.
Min treåring älskar det här setet.

Minifigurerna då? Samma uniform som tidigare. Endast en av brandmännen har den klassiska brandhjälmen. Piloten har sin motorcykelhjälm med det moderna visiret, men av nån anledning har två av minifigurerna hår. Varför då kan man undra?
Jag misstänker att den ena är den som arbetar i sambandscentralen, så hen är ursäktad, medan den andre är den som ska köra jeepen. Om en minifigur har på sig en brandhjälm går inte taket att stänga på jeepen, så istället för att ändra designen så att jeepen får mer höjd på insidan valde Lego att ta bort hjälmen för brandmannen och låta henom riskera sitt liv utan hjälm. Detta måste ju vara ett beslut från nån form av mellanchef på Lego.

Det som talar för det här setet är antalet fordon och att ett av dem är en helikopter. Tyvärr tycker jag att jeepen brister rätt rejält i den där designmissen, och rymdskepps-brandbilen är för space:ad för min smak, även om jag som barn tyckte att den såg sjukt cool ut. Den öppna mitten i byggnaden är ur ett lekperspektiv rätt bra, men jag föredrar att ha en vägg med en dörr.

Alla de här tre seten är väldigt likvärdiga, så vilken man tycker bäst om har förmodligen att göra med när man är född och vilket man hade som barn.


På mitt instagramkonto Solbrick brukar jag lägga upp olika Lego-byggen jag håller på med. Här är två av stationerna tillsammans i min retro-Legostad.