Eller spoilers och spoilers. Vi vet ju att Han Solo inte dör eftersom det gör han först i The Force Awakens, men jag tar upp detaljer om filmen som kanske räknas som spoilers, men ärligt talat, vem bryr sig? För spoilern är typ att man får veta hur han får sitt efternamn och hur han fick sin pistol och att 12 parsecs är alldeles för lång tid ute i rymden eftersom man hinner somna…

Men en aspekt av just hur Han får sitt efternamn tycker jag ger en lite större tyngd till hans relation till Rey i The Force Awakens. Han saknade också ett efternamn och om jag fattade filmen rätt så var han föräldralös? Alltså, jag somnade till några gånger för filmen är väldigt lång och många scener är alldeles för utdragna.

Tyvärr lider Solo-filmen av att man återanvänder gamla scener, repliker och teman från tidigare filmer. Precis som Jabba the Hutt har sin sail barge har huvudskurken (vad hette han ens? Jag minns inte. Han var ju väldigt intetsägande) i den här filmen ett liknande skepp, vilket bara känns ointressant. När de gör the Kessel run åker de förbi ett jättestort tentakelmonster som lever ute i rymden och ja … vad är grejen med de nya Star Wars-filmerna och tentakler?

Och 3D:n tillsammans med att man valt att göra filmen väldigt grå och mörk gör att det ofta är svårt att urskilja vad som händer rent visuellt. Kanske att yngre människor ser nyanserna bättre, men för mig som inte har något större synfel var det ansträngande.

Men däremot tycker jag att skådisarna gör bra ifrån sig. De har mycket bättre kemi mellan sig än rollfigurerna i Rouge One och man stör sig inte på dem, även om Han Solo inte känns som Han Solo, men å andra sidan tyckte jag inte att Han Solo kändes som han den där Solo i The Force Awakens heller, utan där tänkte jag bara att det där är ju Harrison Ford.

Bäst i filmen är nog faktiskt Chewbacca. Alltså, han är riktigt bra.
Men de långa actionscenerna är bara tråkiga. Och varför transporterar de en massa värdefulle energiprylar med tåg på en planet på spår när de har flygande motsvarigheter till tåg i Star Wars? Det är ologiskt, och enda anledningen är för att man brainstormat fram att det ska vara med en tåg-heist-scen. En darling de borde dödat. Under hela den scenen som pågick i en mindre evighet tänkte jag bara på att jag ville kolla på Snowpiercer igen istället som är en mycket bättre film om att åka tåg.

Ursäkta om det här är lite osammanhängande, men jag blev verkligen jättesömnig efter att ha sett filmen.
Jag önskar att de hade klippt ner filmen med 40 minuter och då främst actionscenerna, för den filmtiden som vi får hänga med rollfigurerna är ändå rätt trevlig. Lite som att kolla på Firefly fast utan samma hjärta.

Jag blev för övrigt glad över att Darth Maul dök upp (jag tillhör dem som på riktigt gillar The Phantom Menance fast jag var 18 när det gick på bio, och trots att jag förstår att den är en dålig film), och hans medverkan bäddar för en uppföljare. Frågan bara om det kommer bli aktuellt för den här filmen lär bomba rätt hårt. Jag var på första SF-visningen i Malmö och salongen var fylld till 10 %.

Även om den här filmen är ett snarkpiller så kan jag tänka mig en till Solo-film med samma skådisar, men att Lucasfilm då måste våga göra något mer av det hela, kanske hellre som TV-serie på 6 avsnitt. Jag gillade Young Indiana Jones när den gick på TV, och tror att man skulle kunna göra liknande grejer med Han Solo.

Solo får 2,5 solar av 5 möjliga.

Så här ser min rankning ut av Star Wars-filmern ut just nu (fallande från bäst till sämst).

1. Empire Strikes Back

2. Return of the Jedi

3. A New Hope

4. The Force Awakens

5. Revenge of the Sith

6. Attack of the Clones

7. The Phantom Menace

8. Solo

9. Rouge One

10. Caravan of Courage

11. The Battle for Endor

12. Holiday Special

(The Last Jedi är inte med på listan just nu för jag vet inte om jag hatar eller älskar den)

Ja, jag vet att parsecs inte är ett tidsmått.