Jag satt och skulle registrerade en ansökan till kopieringsfonden och behövde bilder ur Till alla jag legat med som jag inte har på den här datorn så jag googlade på boken. Tips: Googla inte på dina gamla böcker. Man blir inte alltid så pepp när man läser vad folk skrivit om dem. Till alla jag legat mer var så klart en rätt kontroversiell bok. För mig var den en rätt uppenbar kritik av den slit och släng-dejting-kulturen som runt tidens tillkomst jag såg rätt tydligt, och som jag skulle vilja hävda blivit ännu värre i och med appar som Tinder.
Men den har en självbiografisk inramning och en titel som ställer till det. I vår kultur finns det en idé om att män som pratar om hur många de legat med gör det för att skryta. Hade jag istället hittat på en figur som beter sig likadant så kanske folk hade accepterat att poängen inte är att ”kolla vad många han nuppat med”.
Sen är nog inte folk beredda på att en författare kan skildra sig själv i negativ dager, så att jag framställer mig som en rövhatt i boken verkar en del ha tolkat som att jag tycker att det är sunt beteende, men jag är uppvuxen med alternativa serier som Joe Matt, Chester Brown, Mats Jonsson, Åsa Grennvall, Daniel Ahlgren etc och det är personer som inte framställer som Guds bästa barn direkt, något jag uppskattar och tycker om.

Det är liksom mer kul att läsa om folk som inte är perfekta. Men ett fåtal av de som läst min bok, och även de som inte läst den men som ändå har starka åsikter om den verkar förvänta sig att man ska skildra perfekta utopier. Jag tror absolut att det kan finnas utrymme för sådana skildringar också, men jag är inte särskilt intresserad av att berätta dem. Som att folk behöver en seriehandbok i hur man beter sig som folk. Men spekulera i att jag skulle göra en seriebok som är en utopi så skulle det vara en där ingen nånsin beter sig dåligt och bara stärker varandra samt lever i stora glaskupoler där det alltid är en behaglig temperatur och perfekt luftfuktighet. Alla skulle åka runt i elbilar som är datorstyrda så det inte blir köer.

Men de flesta som läst boken verkar gilla den och från professionella recensenter har den fått bra betyg, men ibland fastnar ju de där negativa kommentarerna då man kan känna att man vill lyfta upp personen, ruska om den och skrika, MEN VARFÖR FATTAR DU INTE FÖR I HELVETE???!!!

Ibland tänker jag att de kanske har rätt, men så läser jag boken och tänker, ”Fan, det här är ju riktigt bra”.