OBS SPOILERS ETC!

Jag var och såg den nya Star Wars-filmen Rogue One på premiärdagen. Helvete, jag tog till och med ledigt för att vara en av de första att se den i Malmö. Var det värt det? Ja och ja. Men också nej.
För det första har jag börjat bli kissnödig under längre filmer, vilket hände även under den här filmen, trots att jag kissade precis innan jag gick in i biosalongen (ni som inte fattar vad jag menar med det kan dra åt helvetet). Efter ca 15 minuter blev jag jättekissnödig och spenderade resten av filmen med att förhandla med mig själv om det var värt att springa iväg på muggen eller om jag skulle kunna hålla mig en stund till. Efter varje 10-minutersperiod ångrade jag att jag inte hade kissat just då, eftersom inget intressant hade hänt i filmen och så höll det på tills eftertexterna gick upp och jag for upp ur biostolen och ner på en annan typ av stol (ni som inte fattar vilken typ av stol kan dra åt helvetet).

Själva filmen då?
Tyvärr är många balla scener förstörda eftersom man redan sett dem i trailernsarna. Irriterande att Disney valde att spoila skiten ur filmen, även om man så klart visste stora delar av själva plotten från öppningstexten i den allra första Star Wars-filmen A New Hope. KOLLA SJÄLVA OM NI INTE TROR MIG, jävla trekkies!!!

skarmavbild-2016-12-15-kl-19-56-49

Detta beskriver alltså slutet av Rouge One. Fet spoiler från 1977.

Så vad innebär detta? Jo, att storyn på sätt och vis är irrelevant. Det viktiga är gestaltningen och att man bryr sig om de där förbannade spionerna. Som för övrigt inte direkt är spioner, även om de säger att några av statisterna var spioner. ”Spionerna”, förutom Jyn Erso, har inte mycket till backstory. De introduceras väldigt snabbt och det känns som att det kanske funnits mer i manuset som försvann nånstans när olika mellanchefer började lägga sig i. Mellanchefers jobb är att förstöra allt som är kul. Exempelvis: den avhoppade piloten? Varför hoppade han av?
I A Force Awakens får man se varför Finn hoppar av Imperiet. Man fattar vad som driver honom.
Och varför blev pilotens hjärna läst av det japanska penismonstret Tanaka från ”Man seeking Woman” där det planterades att han förmodligen hade blivit galen.

Det glöms snabbt bort, istället för att låta han vara ett osäkert element i storyn. Och varför får Jyn ett halsband med en kristall? Den används inte till nånting i storyn. Helt poänglöst. Varför låter man en asiatisk man spela en stereotypisk kampsports-Hollywood-asiat i en sci-fi-fantasy-film? Kunde de inte mixat upp det lite? Terroristerna i Jerusalem … jag menar Jedha City … ser misstänkt ut som b-films-islamistterrorister. Så fantasilöst.
Och terroristernas hemliga gömställe är dessutom i en stor jedi-staty någon kilometer från Jedha City där Imperiet har sin bas. Imperiet som dessutom länsar alla heliga platser på månen Jedha på jakt efter kyber-kristaller. D U M T !!

Hur som helst, hela första akten är rörig. Rätt balla grejer, men i alldeles för högt tempo. Man hinner inte njuta av de balla grejerna. Snabba klipp, kameran är i ständig rörelse. Jag hade svårt att få fokus i all 3D. Det blev rätt suddigt.

Andra akten. Jag minns inte riktigt vad som hände, men jag tyckte att det var rätt trevligt då, för tempot var något långsammare. Det regnade en hel del och Imperiet valde att ha ett personalmöte utomhus av oklar anledning, istället för att gå inomhus och säga upp några av forskarna.

Filmen har en del mysiga nostalgi-inslag. Jag har alltid känt att vi fick vara för kort stund på Yavin 4 i A New Hope. Och det var kul att Fares Fares hängde där och att de flera gånger sa hur viktigt det var med HOPE, så att alla som inte fattar att jag gick på toaletten direkt efter filmen också skulle fatta att de blinkade till nästa film i ordningen, dvs A New HOPE för er som inte fattar fortfarande.

Guuud, vilken jävla rant. Bäst att knyta ihop säcken. Ja, jag störde mig på att Tarkins dataklon fick så mycket scentid. Han hade kunnat få varit med i en kort scen. Det är ju omöjligt att inte sitta och tänka på att han är datagjord. Däremot tänkte jag inte en enda gång på att droriden K-2SO var CGI. Men jag störde mig naturligtvis att de försökte dra sannolikhetsskämtet som ju är på C-3POs repertoar. Kom med eget content, din jävla plåtburk.

Själva slutscenen minns jag inte så mycket av förutom att jag började zona ut lite i tanken. Killen bredvid mig i salongen hade på riktigt somnat.
Jag tänkte dock på tre saker: Slutstriden i rymden i The Phantom Menace, striden på Kashyyyk i Revenge of the Jedi och på denna meme där man skämtar om hur The Force Awakens skulle sett ut om George Lucas hade regisserat den. FÖR MYCKET AV ALLT HELT ENKELT!!

skarmavbild-2016-12-15-kl-20-20-29

Men det var ballt när de förde den externa hårddisken med ritningarna på från hand till hand till CGI-Leia (som om jag minns rätt av nån anledning stod och log, fast en massa människor dog som flugor).

Förresten, har ni nånsin tänkt på slutet av filmen Titanic? Där Leo faktiskt hade fått plats på den där flytande grejen tillsammans med Kate?

Ehm, i början av Rogue One gömmer sig en ung Jyn i en bokstavlig talat logisk lucka där hennes både föräldrar också hade fått plats, och som de dessutom hade en massa tid på sig att ta sig till. WTF???!?!?!??!

EN ANNAN SAK:
I den där öppningstexten i A New Hope står det att rebellerna just vunnit ett stort slag mot Imperiet. Men alltså, vann de verkligen? De fick tag på ritningarna, vilket var målet, men de fick väl ändå sina rövar torkade när Darth Vader dök upp och ett litet gäng lyckas fly i Tantive IV?
Well, jag kommer inte ens ihåg hur det gick med det där!! Jag såg filmen igår!

I alla fall. Nu kanske det verkar som att jag hatar Rogue One. Nej, jag hatar nazism och kapitalism och såna grejer. Rogue One är helt klart en bra film, trots allt.

Rogue One får 3 solar av 5 möjliga i betyg.