OBS trigger varning, kids!

Det pratas varje dag om vem som egentligen är svensk. Ingen har något riktigt svar. Själv är jag relativt liberal i min personliga syn på saken: Identifierar man sig själv som svensk så är man det.

För att ta mig själv som exempel så anser jag mig vara svensk. Jag anser mig även att vara malmöit, fast jag bara bott i Malmö i fyra år.

Men om jag försöker vara mindre inkluderande i min definition, vad kommer jag då fram till?

Jag tänkte först att det kanske har med hur många generationer ens förfäder levt i landet. Men ledande sverigefascister menar ju på att samer, romer och judar inte är svenskar, oavsett hur många generationer deras förfäder levt i landet.

Säg att en judisk familj befunnit sig i Sverige sedan 1600-talet, då kommer de ändå vara mindre svenska i Sverigefascisternas ögon än en svensk familj som befunnit sig i landet sedan 1700-talet. Alltså hundra år mindre.

Men vänta, hur tusan blev den där svenska familjen svensk? Jag tänker att det har att göra med historielöshet. Den svenska familjen har över generationerna glömt sitt ursprung. En svensk i dag är alltså främst en person som inte känner till sin släkts förflutna. Visst, man kan haspla ur sig att man härstammar från Harald Tvålfager på vikingatiden, utan att egentligen ha några belägg för det. Kanske kom man egentligen från Mongoliet via Finland?

Backtrackar man tillräckligt långt bakåt har ju alla våra förfäder vid något tillfälle invandrat till detta geografiska område vi för tillfället kallar Sverige, eftersom människan härstammar från Afrika.

Gör ett test med dig själv. Hur många generationer tillbaka känner du till i din egen släkt? Jag har bara koll tillbaka till min farfars far. Han hette Johansson i efternamn. Eller om det var Johnsson …

Och om du släktforskat, vid vilken tidpunkt upplever du att dina förfäder blev svenskar?