När jag var 21 kom jag inte in på konstskolan jag hade sökt till. Vad göra? Jag gick till arbetsförmedlingen som fixade praktikplats åt mig hos en firma som bar hem vitvaror till folk. Jag tror ersättningen låg på runt 2000 kr i månaden för detta. Jag tänkte att jag var för klent byggd, så jag sökte jobb på alla McDonaldsrestauranger i Stockholmsområdet. Ja, alla.

Jag jobb på en som låg väldigt centralt i Stockholm bara en vecka senare, så jag slapp slita ut mig med de där vitvarorna. Dessutom fick jag en fet lön på 72 kr i timmen vilket var mycket pengar år 2002. Fick ut ungefär lika mycket som när jag pluggade i slutet av månaden när jag jobbade heltid, vill jag minnas. Nån av er kan säkert räkna på det där bättre.

I alla fall, det är inte det jag vill skriva om.

Det är så att jag om ungefär ett år kommer att gå på föräldraledighet, och jag vill vara ledig med mitt barn så länge som möjligt. Än så länge är jag inte så insatt i hela den där proceduren och alla regler. Det är lite av en byråkratisk djungel. Men det är inte heller det jag vill skriva om.

Grejen är att jag jobbar som redaktör för en av de mest anrika serietidningarna i landet, dvs Fantomen. Vad har det med att jag jobbat på McDonalds att göra, undrar ni kanske. De har inget med varandra att göra, förutom att jag lärde mig en viktig läxa när jag stod och flippade burgare till tacksamma gäster hela dagarna. Vad lärde jag mig? Jo, att jobba undan väldigt mycket om man ska vara borta från arbetet ett tag. Föräldraledigheten är en rätt lång tid. I mitt fall så lång som jag bara kan få till den.
En annan grej som är att vara borta från att arbeta är att ha rast. Inte lika lång tid men principen är densamma.

När jag var 21 och jobbade i köket på McDonalds tog jag första tunnelbanan från Norsborg till T-Centralen för jag började klockan 06:00. 07:00 öppnade restaurangen för kunder, så innan dess var jag tvungen att hinna starta alla grillar och mojänger som skulle vara igång, hjälpa till med att ta in varor och sätta igång med det som var på frukostmenyn. Mellan 07:00 och 08:00 är var jag kommer att befinna mig under min sambos föräldraledighet, fast i flera månader …

På en timme tillagade jag frukost åt de kunder som droppade in, men även för tiden 08:00-09:00 då jag var tvungen att ta ut all rast för dagen, bland annat min lunch. Lite tidigt att ta lunch kanske några få tänker och jag håller naturligtvis med, eftersom jag var med om det själv. Men det är inte det jag vill skriva om.

Lunchrasten är min egen föräldraledighet.

Under min lunch var inte köket obemannat, men däremot höll skiftledaren på att inventera och greja med annat under den tiden, så han kunde inte vara i köket fullt ut. Därför var jag tvungen att under 07:00-08:00 även tillaga tillräckligt mycket frukost för hans kökspass.

Vad har vi kommit fram till? Jo, att jag var tvungen att på en timme göra frukost för två timmar, eller hur? Lite tufft att hinna med, men det gick.

Grejen var alltid att skiftledaren inte hann göra så mycket frukost under tiden jag var borta, så det innebar att när jag kom tillbaka från lunchen så var skåpen tomma, men kunderna fortsatta ju att komma in. Så det var alltid väldigt stressigt då, plus att frukosten varade bara till 10:00 då man sen gick över till det vanliga utbudet av Big Macs osv.

Vad jag efteråt har lärt mig är att jag inte skulle ha gjort frukost för två timmar på en timme, utan frukost för tre timmar på en timme.

Vad tusan har det här med Fantomen att göra?

Jo, när jag är på föräldraledighet kommer jag att ha en vikarie. Säkert en väldigt bra och kompetent person på många vis, men att göra den här tidningen är  långt ifrån en promenad i parken. Det är löjligt svårt om man inte är insatt.

Så vad jag lärt mig från att ha jobbat i köket på McDonalds är att jag nu måste producera:

1) Årets nummer av Fantomen.

2)  Numren som kommer ut när jag är på lunch … jag menar föräldraledighet …… så att min vikarie kan få det hyfsat lätt att styra skutan och fokusera på att se till att allt faktiskt kommer in i tid och ha hand om biserierna.

3) Sätta igång med produktionen för när jag kommer tillbaka så att det inte är tomt i skåpen med nytt material. Det tar trots allt 8 månader att göra en enda fantomenserie.

Jag måste alltså producera tre år av Fantomen på ett år.

Är detta ens möjligt? Ja, för man måste inte kasta fantomenmaterial efter en viss tid så som man måste med Egg McMuffins.