Har ni föresten noterat att svenska särskrivare ofta är mycket bättre på att skriva på engelska än på svenska, eftersom man i engelskan gärna särskriver ord some home office etc.

HEMMAKONTOR och MIKAEL SOR … SOL!

Jag hade hemmakontor redan innan pandemin, och flera på min arbetsplats har haft det innan mig. Något som fungerat riktigt bra både för företaget och för de anställda. Och så har jag några års erfarenhet från att ha drivit enskild firma, där jag jobbade en hel del hemifrån, men även från ateljéer och kundernas kontor.

Över åren har jag utarbetat vissa rutiner när jag jobbar hemma.

Så här ser en rätt typisk dag ut.
Barnet vaknar och hoppar på mig. Barnet har behov. Antingen är det jag eller barnets mamma som roddar på morgonen. I vår familjesituation blir det för rörigt om båda föräldrarna är igång, så här är det oftast jag som får ta det långa strået och sova lite extra. SYND OM MIG!
När hemmet är utrymt så hoppsar jag fram till mitt arbetsbord i ena hörnan av vardagsrummet och kickar igång datorn. Medan datorn som är en MacBook Pro gör nånting som tar några minuter att göra (varför blir datorer snabbare med åren med ändå långsammare???) kör jag min kaffe i micron (pga vi har kaffepress, så kaffet är alltid kallt…).

GUD VAD SPÄNNANDE OCH LÅNGDRAGET.

Sen jobbar jag gärna ett tag med grejer som kräver mer fokus INNAN jag ens öppnar mailen. Kollar jag mail så kommer jag bara vilja svara på mailen för jag tycker inte om att ha mail som ligger och möglar, och jag tycker inte om att slösa på andra människors tid genom att inte svara så snabbt som möjligt. OCH just DÄRFÖR är det viktigt att jag inte ser mailen, för annars svarar jag ju så fort som möjligt, vilket jag absolut inte har tid med, för då hinner jag inte jobba med det där i mitt jobb som är viktigt på riktigt (att skapa content som inspirerar och förändrar människors liv till det bättre).
Sen vet jag att många börjar jobbar runt 09.00-tiden ändå, och att de första halvtimmen kommer hålla på att starta upp sin Mac och fixa med kaffet, så det är inte så brådis att svara. Först efter 09:30 börjar det bli relevant att kolla mail.

Runt 11:30 inser jag att jag inte ätit frukost, och då äter jag helt enkelt lunch. Jag är egentligen en motståndare till att äta framför jobbdatorn, men det verkar bara gälla när jag är på vårt kontor, och inte när jag är hemma. Hemma äter jag mer än gärna samtidigt som jag pillar i Excel och diverse administrativa system. Har jag riktigt tur så sitter jag och läser nåt göttigt seriemanus.
När maten är i min kropp så brukar jag gå och duscha. Det är behagligt. Jag kan alltid tänka bra när jag duschar och blir avslappnad.

OBS OBS: I perioder motionerar jag i samband med lunchen och tar ut delar av friskvårdstimmen, men jag är serietecknare i grunden. Jag har ett inre meningsfullt liv och behöver inte röra på mig för att känna att jag lever (SKOJA! Ta det lugnt! Det är okej om du motionerar! Det kanske till och med är bra! Det kanske till och med gör att dina mellanmänskliga relationer blir starkare. Att du får fler vänner! Att din fru inte kommer lämna dig för nån med magmuskler för du har såna själv redan!).

Ungefär runt lunch har nåt nånstans i produktionskedjan gått sönder, och det är min uppgift att komma på en lösning. När det är utrett kan jag kontera fakturor i cirka 30 minuter (här erkänner jag att jag effektiviserat om hur jag konterar fakturor så att jag inte behöver lägga så mycket tid varje dag).

Slutet på arbetsdagen börjar närma sig. Då brukar jag maila frilansare och fråga om de vill göra ett jobb som behöver vara klart om två veckor, men gärna tidigare, och de blir så glada, så glada så.

Grejen med att jobba hemifrån jämfört med kontor är framför allt att man lägger radikalt mycket mindre tid på den sociala delen av att ha ett arbete. För många är det här sociala kanske själva USP:en med att jobba, och nog allt är det betydligt trevligare med kollegor än att inte ha dem. Personligen trivdes jag inte med att driva eget för det var ensamt och jag var konstant arbetssökande samtidigt som jag hade arbete, så fokuset var inte att bara producera content (som inspirerar och förändrar människors liv till det bättre).

Nu under Corona-pandemin har det varit väldigt mycket hemmakontor i mitt fall, och ja, för mycket helt enkelt. Jag känner starkt att jag vill bidra till samhället och göra det som är rätt för mina medmänniskor, så här får jag lägga mina egna behov/utmaningar åt sidan, för om sanningen ska fram vill jag helst jobba betydligt mer från kontoret. Vi bör inte underskatta vikten av att vi är mindre produktiva när vi arbetar tillsammans med andra, eftersom allt vi människor producerar tär på Jordens resurser och förstör miljön som våra barn och våra vänner växterna och djuren på nåt vis ska leva i efter oss (nu är det här skrivet utifrån kontorsarbetets särskilda verklighet, och inte om du jobbar med något som är mer på riktig, typ brandman, fabrik på golvet, butik, vården, skolan, analblekning etc).