Jag behövde en stund för mig själv. Andas ut. Med en god bok. Det finns många goda böcker. En del godare än andra. Jag lägger ingen värdering i det. Det finns böcker för de flesta. Mein Kampf för nazisten och bibeln för den kristne. Motsatser.

Var på den här skalan passar då Sigges bok Livets små njutningar in? Mitten så klart. För det är så vi väger saker. Mot ytterligheterna och allt väger lika på båda kanterna och så hamnar resten i mitten.

Trots detta kan jag inte låta bli att beröras av Sigges ord. En man som har upplöst sig själv. Var börjar Sigge och var slutar Eklund? Är han den han utger sig för att vara i pods, TV-shows och social distancing media?

Jag känner igen mig. Länge visste jag inte vad som var på riktigt i mitt liv. Låg ni bloggläsare med mig, människan Mikael Sol, eller bloggaren?

En god vän till mig. Ja, jag har flera. En del godare än andra. På en skala mellan Hitler och Jesus hamnar hon i mitten. Någon annan plats finns inte.

Vi satt på en av stans mer sjaskiga syltor och drack päroncider. Evita Perón,. 

Gråt inte för mig Argentina. Sanningen är att jag aldrig lämnade dig.

Eller så. 

Hon sa att med mig kunde ni vara gränslösa i er sexualitet. Göra det där ni fantiserat om, men aldrig skulle göra med någon som fanns på riktigt. 

Kanske var det så. Kanske gör ni inte de där sakerna med de där männen ni senare gifte er med. De ni skaffade barn och bolån med. Men de klär i sina pullovers från Dressmann och sina kalsonger från Tiger of Sweden. Doft av Kalven Klein.

Var jag bara en av livets små njutningar? Som att kissa i vattnet när man badar badkar?

Men boken då för helvete.

En bruten man. Ligger och fiskar krabbor naken på en klippa. Han har erektion men låter den bero.

Krabban slängs levande ner i den kokande kitteln. Byter färg till röd.

Vi förstår symboliken. Krabban är Sigge. Han, född i borgerligt hem, sen rest runt i världen. Sett fattigdomen i Calcutta. Orättvisorna i Sydafrika innan Apartheidsystemet föll. Straffarbetarna i Gulag under Stalins tid. Det var där han blev demokratisk socialist. 

En av de andra små njutningarna. Att krama en gatuhund i Caracas gränder. Viska i dess öra, ”Allt kommer att bli bra min vän. Just nu får du 10 % rabatt och 100 kronor att spela för på Casino Bingomatch. Slå bara in koden sigge_siggelito”.

Jag kan rekommendera Livets små njutningar innan döden tar oss. Den är lättläst och spännande.

Finns på Storytel. Ej sponsrat inlägg, men det finns säkert nån rabattkod där ute.

Eller köp här https://www.adlibris.com/se/bok/livets-sma-njutningar-9789178091539

Författare: Sigge Eklund

Upplaga: 1

ISBN: 9789178091539

Språk: Svenska

Vikt: 218 gram

Utgiven: 2020-07-31

Förlag: Brombergs

Antal sidor: 109