Yo, manboys, womengirls och henkids och alla andra nyanser av genusspektrumet eller inte alls!

Så, den senaste tiden har det onekligen ryckt rätt hårt i nostaligtarmen. Jag är född 1981 och vi hade kabel-TV med Sky Channel, Super Channel och The Childrens Channel (TCC) från typ att jag var 4 år gammal, så jag växte upp med Transformers, He-Man, MASK och allt det där göttiga från 80-talet.
Men jag hade inte så många av leksakerna. Oftast fick jag en figur per leksakslinje, vilket skapade en hel del kreativt lekande där de olika universen korsade varandra. Alltså, så leker väl alla jävla ungar, förutom möjligtvis rika bratz som har ett hus per IP (intellectual property).

Jag minns hur jag en vinter på dagis stod vid grinden och fantiserade om hur det skulle vara ifall MASK fanns som leksak. Jag hade inte fattat att TV-programmen och serietidningarna i verkligheten var reklamfilmer för just leksakerna, utan trodde att det var tvärtom, att om en tecknad serie blev populär så kanske man började göra leksaker för att vara snäll mot barn. Överlag dominerades min barndom av att vuxna existerade för att vara snälla mot barn. Som att de alla var jultomtar. Som vuxen har jag förstått att alla vuxna åtminstone är … tomtar …

Detta är de leksaker jag skulle vilja samla på:

Bravestarr

MASK

 

Ghostbusters (Inte The Real Ghostbusters)

Och möjligtvis en del G.I. Joe och Starcom.

De senaste veckorna har jag kollar en massa på Youtube-kanalen av andra män i min ålder där de visar upp sina leksakssamlingar och vad jag slås av är att leksakerna ofta är skadade på något sätt, det saknas delar och plasten har blivit missfärgad och bräcklig med åren. Inte så konstigt förvisso. Jag hade sönder min svågers son nya Transformers i somras när jag skulle försöka transformera den, så att barn och tidens tand nött ut prylarna överraskar väl exakt ingen, om man inte lider av just den ovanliga sjukdomen surprisium (som innebär att man konstant är överraskad).

Och jag vet att om jag hade de här prycklarna så skulle jag låta min treåring få leka med dem och så skulle de gå sönder, så det vore lite lätt poänglöst.

Vad jag slås av är hur bra det är att jag istället samlar på vintage-Lego. Är bitar för åldrade är de lätta att byta ut (för det mesta), vilket underlättar renoveringen av sets, och ibland kan jag bygga ihop modeller utifrån de bitar jag redan har, istället för att köpa dem dyrt från nån kedjerökande pedofil i Tyskland.