Nu var det några veckor sen jag läste Fabian Göransons ”Drömmen om Europa”, så mitt dåliga minne möjliggör ingen djupare analys.

Men har ni tänkt på det här med att många svenska alternativserieskapare bara gör en enda bok och att den gärna handlar om när de var unga vuxna och sen blir det inte så mycket mer efter det.
Man måste ju finansiera sitt skapande på något sätt och för många är enda chansen för det när de går andra året på Serieskolan. Slapp tanke utan att jag faktiskt kollat upp om det är så.
Oavsett saknar jag berättelser om vuxna människor, och det är ju det Fabian levererar i sin nya bok.

I korta drag så handlar boken om att Fabian ska göra boken vi läser och han har fått ekonomiska och tidsmässiga möjligheter att resa runt i Europa för att känna in läget i ett gäng av länderna. Med sig har han sin kompis som resesällskap. Hemma i Sverige lämnar han sitt vardagliga familjeliv med fru och barn.

Fabian har en väldigt enkel men effektiv stil som i den här boken får mig att tänka på Mike Mignola (han som ritade de där serieversionerna av filmen Hellboy), vilket säkert är helt omedvetet. Jag har då aldrig hört Fabian prata om Mignola.
Förutom svart och vitt har serien fått en blå accentfärg, som Fabian förvaltar väl, så att det inte känns som en ploj. Jag tror att det bara är en cmyk-blanding, och det hade varit fränare om det var en pantone, men man kan inte få allt.

Fabian har ett språk som är en skön balans mellan litterär och vanligt snack, och texten flyter på obekymrat och okrystat. Väldigt hög nivå här, jämfört med vad vi är vana vid från våra kollegor … MEN, språket hade varit en sjuk jävla fröjd som en len sorbet i munnen ifall det inte var för att det som vanligt i Fabians böcker kryllar av korrmissar. Särskilt mot slutet av boken börjar de hopa sig. Den här boken är så nära perfektion, och så ligger de där missarna i texten och petar en rakt i ögat. Inte okje!

Drömmen om Europa får 4,9 av 5 solar. Jag är avundsjuk och önskar att jag hade samma förmåga som Fabian, men jag är för lat och för korkad.

HÄR KÖPER DU BOKEN! https://www.adlibris.com/se/bok/drommen-om-europa-9789177750192 (Notera att han i skrivande stund är inlagd fel/dubbelt i systemen för internetbokhandlarna och kallas i det här fallet felaktigt för GöranSSon, vilket jag tror är en gammal fuck up sedan hans första bok ”Gaskriget”.)