Ett problem som filmkritikern Jeremy Jahns tog upp när han kommenterade nya trailern för Han Solos solofilm Solo är att Star Wars har börjat vilja vara annat än Star Wars. Tar man Solo så känns det lite som att den vill vara Guardians of the Galaxy, skön humor och en story om hur man sätter ihop en grupp som ska ut på ett äventyr ihop (vilket är ironiskt om det visar sig vara en gruppfilm som heter Solo. Kanske gruppen upplöses i slutet och så säger Han, ”Well, I guess I’m solo now…”). Samma med Rouge One som försöker vara nån slags urvattnad heist-film. Förut var det andra som kopierade Star Wars och nu kopierar Star Wars andra. Okej, så A New Hope är en fantasywestern-rymdoperakopia av Akira Kurosawas filmer, men den var ändå extremt nyskapande när den kom ut.

Det gjordes en Kalle Anka-serie som gick i Kalle Anka & C/o runt tiden då Disney köpte Lucas film som var en slags Star Wars-parodi, men det var som att de inte orkade comitta helt åt Star Wars-hållet så som exempelvis Family Guy gjort, så det blev varken hackat eller malet. Jag minns att jag störde mig på att Kalle Anka försökte vara något annat än Kalle Anka. Borde inte andra göra parodier på Kalle Anka än tvärtom? Kalle Anka är ändå ett starkt varumärke. Okej, så det är inget nytt att Kalle Anka gör tolkningar och parodier av exemplevis klassiska berättelser om typ Robin Hood och liknande, men just när man ger sig på andra stora populärkulturella fenomen som Star Wars (eller Mellon för den delen) blir det ointressant.
Star Wars ligger i samma riskzon, känner jag. På Disney kanske de sitter och tänker, ”Jaha, så vi ska göra en jävla massa Star Wars-filmer. Vilka andra filmer är populära? Marvel-filmerna. Aha, okej, well jedis är ju typ superhjältar så vi gör en Star Wars-film som är som en Marvel-film”.

Men hey, om Solo-filmen är en tvåa av fem möjliga solar så kommer jag säkert vara nöjd med det, men risken är att jag kommer bli förbannad. Nu är det så klart lite fel att uttala sig om en film man inte sett, och när Solo-film nummer 3 kommer ut kommer jag säkert säga, ”Solo-film nummer 3 är skit. Solo-film nummer 1 var mycket bättre”.